Heute haben wir ein weiteres gallo-römisches Gericht zubereitet: -
today we cooked another gallo-roman meal:
gallo-römisches Rosmarin-Brot *** gallo-roman rosemary bread
Honig-Früchtemus *** fruit purée with honey
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E formt gerade the Rosmarinbrötchen - E forming the rosemary rolls |
Rosemary rolls: 1 kg wholemeal flour, some salt, 7 g dry yeast (not too anachronical, the Romans already knew a sort of yeast made of grapes), a little sugar (the bread lifts better), some olive oil, approx. 6-7 dl water, 2 rosemary twigs cut fine. Mix and kneat well. Form rolls. Let raise. Bake 20-30 min. at 200° C.
Wir bereiten das Moretum nicht ganz wie im Link das oben aufgelistet ist. Wir nehmen 300 g Käse (Kuhkäse, weil die Kinder Schafs- oder Ziegenkäse nicht so gern haben). Käse reiben. Damit man den Käse dann zu Kugeln formen kann, mixen wir etwas hausgemachter Joghurt dazu, 1 El Olivenöl, 1 Kl Rotweinessig, eine grosse Handvoll frische Kräuter (Minze, Maggikraut, Koriander) und 5 Knoblauchzehen, fein gehackt. Gut kneten. Zu Kugeln formen und kalt stellen. Etwa 30 Minuten vor dem Verzehren aus dem Kühlschrank holen und Raumtemperatur annehmen lassen.
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T knetet das Moretum - T kneading the moretum |
We prepared the moretum not entirely like in the link above. We took 300 g cheese (cow cheese, as the children don't really like goat or sheep cheese). Grate cheese. Mix with 2-3 spoons home made yoghurt. 1 spoon olive oil, half a spoon redwine vinegar. A big handfull of fresh herbs (minth, coriander, maggi herb) and 5 garlic cloves finely chopped. Kneat well. Form balls. Put in the fridge. Let the moretum "warm up" 30 minutes before eating, it's tastier than when it's too cool.
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das wenig geschrotete Weizenkorn kurz aufkochen, damit es nicht mehr hart aber noch knackig ist - cook shortly some wheat, so that is it not hard any more, but still crisp |
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Früchte (Aprikosen, Zwetschgen, Johannisbeeren und Äpfel) pürieren und Brombeeren hinzufügen - purée fruits (we took apricots, prunes, redcurrants and apples) and mix with blackberries |
Fruit purée. Purée fruit and mix with whole blackberries and wheat. Add honey to taste and serve when it's still a little bit warm.
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